Google tar ställning mot Rysslands antigaylagar

Specialdesignad logo i regnbågsfärger inför OS-invigningen

Mänskliga rättigheter och allas lika värde är något jag och många andra sätter stort värde på och engagerar oss i. Att OS arrangeras i Ryssland, vars antigaylagar gör kränkningar av homosexuellas rättigheter till vardag och där många lever med fara för sitt eget liv, är därför något vi högljutt måste uppmärksamma; både före, under och efter spelen.

Det är dock lätt att känna sig maktlös. Man utnyttjar så gott man kan kan de kanaler man har, men känner samtidigt att man skulle vilja göra mer, nå ut till fler och få Ryssland att känna pressen. Tvinga Putin till eftertanke, till förändring.

Därför var det med stor glädje jag idag upptäckte att Google tar ställning mot Rysslands antigaylagar. När man idag, på invigningsdagen av OS i Sotji, går in på Google möts man av en specialdesignad logo i regnbågsfärger.

Under logon kan vi läsa följande citat:

Att få utöva idrott är en mänsklig rättighet. Alla människor ska ha möjlighet att utöva idrott, utan någon form av diskriminering och i den olympiska andan, som förutsätter ömsesidig förståelse, vänskap, solidaritet och rättvist spel.

Citatet är ett utdrag från den olympiska chartern, som innehåller de grundläggande reglerna utifrån vilka OS arrangeras.

Att Google tar ställning ger protesterna en röst som ingen kan undgå att höra. Förhoppningsvis leder det också till att fler vågar engagera sig – atleter, politiker och vanligt folk. Som du och jag.