Vill du skapa en egen hemsida men saknar erfarenhet? I sådana fall kanske du har hört talas om en plattform vid namn SimpleSite, med hjälp av vilken du kan skapa en gratis hemsida inom loppet av några minuter? De allra flesta av oss vill testa saker innan vi köper dem, och en fördel med SimpleSite är att det är gratis att använda. Här tittar vi närmare på denna hemsidebyggare och hjälper dig att utröna huruvida den är rätt för just dig.
Vad är SimpleSite?
SimpleSite är en hemsidebyggare och ett webbhotell som grundades 2013 av två danska bröder: Jacob och Morten Elk. Deras tjänst finns tillgänglig på flera olika språk och har idag fler än 18 miljoner användare världen över.
För att komma igång behöver du bara välja ett tema, skapa en rubrik och välja en underdomän att lansera din sajt på. SimpleSite har ett format som kallas “What You See Is What You Get” (WYSIWYG), vilket innebär att du får vad du ser på din bildskärm. Det är enkelt för användare att använda sig av detta format, och varje sida byggs upp av olika sektioner som du fyller på med text, bilder och relevanta länkar.
Är Simplesite gratis?
Ja, grundversionen av SimpleSite är helt kostnadsfri. Gratisversionen är dock begränsad och gör det endast möjligt för dig att publicera:
● 15 webbsidor
● 300 bilder
● 600 sekunder video (d.v.s. 10 minuter)
● 5 produkter (om du skapar en webbutik)
Dessutom är antalet tillgängliga designer begränsade. Du kan förstås utöka funktionaliteten mot en kostnad. Proffsversionen av verktyget kostar 118 kronor i månaden, 297 kronor för 3 månader eller 895 kronor för ett år. Du kan även välja alternativet E-Commerce (e-handel) för 217 kronor i månaden, 594 kronor för ett kvartal eller 2 083 kronor om året.
Hur långt kommer man med gratisversionen?
Såvida du inte skapar en hemsida för personligt bruk, är möjligheterna relativt begränsade med gratisversionen av SimpleSite. För att bryta ner det hela kan man se på saken ur följande perspektiv:
● 15 webbsidor ger di begränsade möjligheter att producera tillräckligt mycket innehåll för att få din webbplats indexerad av Google och andra sökmotorer, och därmed synliggöra den för potentiella besökare. Om du bloggar på regelbunden basis dröjer det inte särskilt länge innan du överstiger denna siffra, och tids nog är du uppe i 100-talet webbsidor.
● 300 bilder kan verka mycket, men faktum är att det kanske inte räcker för att ur ett långsiktigt perspektiv fylla dina webbsidor med bilder. 20 bilder per sida är väldigt mycket. I takt med att antalet webbsidor på din sajt ökar, minskar även det genomsnittliga antal bilder per webbsida du kan använda utan att överstiga 300 bilder. Troligtvis är dock antalet webbsidor den första begränsningen du kommer att märka av.
● Om du vill publicera eller bädda in flera videoklipp, är gränsen på 10 minuter en ganska begränsande faktor. Genom att uppgradera ditt konto kan du publicera obegränsat antal videoklipp.
Generellt sett kan du med andra ord endast skapa en enkel webbplats med hjälp av gratisversionen av SimpleSite. Om du väljer att uppgradera ditt konto slipper du dock att känna dig begränsad.