Om du någon gång har beställt SEO-optimerade texter på webben har du säkert märkt att prisnivån skiljer sig rejält från text till text.

Men hur kommer det sig egentligen? Alltså, varför kostar vissa texter upp till tre gånger så mycket som andra texter?

Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

Hur mycket kostar SEO-optimerade texter

Idag, år 2022 kostar SEO-optimerade texter från cirka 0,5 till 1,5 kr öre per ord. Karl Rosqvist, som äger SEO- och textbyrån SEO-texter.se förklarar prisskillnaderna så här:

”Det du betalar för SEO-texter beror främst på hur mycket tid SEO-skribenten lägger på att skapa dina artiklar åt dig. En länkbytesartikel (off page-artikel) med en enkel utformning och enkel faktainhämtninig är betydligt mer snabbt avklarad jämfört med en on page-artikel med krav att ranka bra på Google.”

Andra faktorer som påverkar priset för dina SEO-texter inkluderar saker såsom:

  • SEO-skribentens rutin och erfarenhet inom branschen.
  • SEO-skribentens kunskaper inom SEO.
  • SEO-skribentens förmåga att uttrycka sig i skrift.

Vad är en SEO-skribent?

En SEO-skribent är en person som arbetar med att skriva SEO-optimerade texter för webben. SEO-skribenter ska bland annat klara av att inkludera viktiga nyckelord i texterna, och så även att skriva medryckande och med den tonalitet som kunder kräver.

Det finns olika typer av skribenter

Copywriters

En copywriter arbetar främst med att skriva säljande texter för främst e-handel, men även för webbsidor inom affiliate marketing-segmentet.

Content writers

En content writer arbetar främst med att skriva innehåll som är intressant och lärorikt, men inte nödvändigtvis säljande.

4 anledningar att anlita en SEO-skribent

  1. Du frigör tid till ditt företag

Detta då du slipper skriva texter för webben, och således får tid att ägna dig åt ditt företags kärnverksamhet.

  1. Du får bra text-innehåll

När du anlitar en SEO-skribent får du textinnehåll av bra kvalitet. SEO-skribenten arbetar ju faktiskt (oftast) heltid med just textförfattning, medan du som beställare sannolikt inte gör det.

  1. Du kan lansera din webbsida på momangen

Om du anlitat en SEO-skribent i god tid har du all text som behövs inför lanseringen av din webbsida. Då slipper du alltså vänta på att all text ska bli klar vilket medför att du kan lansera din webbsida direkt.

  1. Du ökar dina möjligheter att få bra tillbakalänkar

SEO-skribenter som vet vad de gör skriver så pass medryckande och faktarikt material att andra gärna länkar till det. Just länkar är lite av en handelsvara inom SEO, så att få ”gratis” länkar utan att behöva göra någonting är alltid tacksamt.